ABBA

ABBA är ett oerhört känt namn både i Sverige och internationellt. Abbas historia är verkligen en framgångssaga i vilken de lyckades ta världen med storm. Överallt runtomkring i världen är Abba ett känt namn som människor också relaterar till Sverige. Namnet Abba kommer från den första bokstaven i medlemmarnas namn, Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad. Medlemmarna hade redan tidigare haft framgångsrika musikprojekt innan de bildade gruppen.

MusicBandmedlemmarna till det som skulle komma att bli Abba hade sitt första framträdande 1970 på Restaurang Trädgårn i Göteborg under namnet Festfolk. Bandet deltog tre år senare i Melodifestivalen med låten Ring ring, de lyckades dock inte vinna utan hamnade på en tredjeplats.

Abba började sin väg mot världsdominans på riktigt när de vann Eurovision Song Contest 1974. Publiken visade tydligt att de fullkomligt älskade låten Supertrooper men det var bara en försmak av vad som skulle komma att ske.

Supertrooper toppade listorna i många länder världen över och i USA kunde de stoltsera med en sjunde plats på Billboardlistan. Nästa hit var SOS som inte riktigt nådde samma framgång som Supertrooper. Med låten Mamma Mia kom man än en gång upp i toppen på den brittiska listan. 1976 hade Abba nått superstjärnestatus och var en av världens absolut största grupper.

En stor anledning bakom Abbas framgång var deras unika sound, deras musik har en fyllig ljudbild och inspelningarna var väldigt krävande för musikerna.

Det har också satts upp en musikal gjord av Abbalåtar med namnet Mamma Mia! som har satts upp på flera ställen i världen. 2008 gjordes det också en film av musikalen.