Kända svenska artister

Sverige har producerat många stora artister och en del har även blivit kända världen över. Förutom det faktum av antal sålda skivor, kan man mäta deras berömmelse utomlands via placeringar på olika stora listor, som exempelvis den amerikanska Billboardlistan.

ABBA är en av de absolut största svenska musikexporterna, som under sin storhetstid fick en Billboard etta med Dancing Queen och ett antal topp 10 placeringar med andra låtar. Efter uppbrottet 1983, har musikalen Mamma Mia burit minnet av ABBA vidare in i 2000-talet och håller deras största hits kvar i rampljuset.

Under senare år har artister som Avicii, Tove Lo, Icona Pop, Alesso, Swedish House Mafia och First Aid Kit, nåt internationella framgångar. Den svenska musikindustrin är helt unik och inte minst har världsstjärnor fått hits skrivna eller producerade av svenskar. Bland dessa kan vi se Madonna, Ariana Grande, Katy Perry och Taylor Swift till exempel.

Det svenska hårdrocksbandet Europe hade sin storhetstid under 80-talet. Hitlåtar som till exempel The Final Countdown, Carrie och Open Your Heart, haglade in fram till tidigt 90-tal och gruppen gjorde sedan uppehåll en tid. Efter comebacken i början på 2000-talet har bandet släppt 5 album, med det senaste, War of Kings; 2015. Under 2015 och 2016 har bandet turnerat med War of Kings world tour, som startade i Dublin, Irland.