Roxette

Den svenska popduon Roxette har krönt enorma framgångar internationellt sett och kan stoltsera med hela 75 miljoner sålda skivor. De har letat sig upp ända till toppen på den amerikanska Billboardlistan hela fyra gånger. Roxette var också kända för sina liveframträdanden som lockade storpublik över hela världen.

Popduon bildades av Per Gessle och Marie Fredriksson 1986. Samma släppte de sin första singel Neverending Love som med hjälp av radioprogrammet Sommartoppen fick en bra spridning. Senare samma år kom också det första albumet ut, Pearls of Passion. Två år senare släppte duon ett till album, Look Sharp!, den här gången fick Roxette genomslag i Sverige men var tvungna att vänta lite till på den internationella uppmärksamheten.

Det var dock inte ett annat album som gjorde att de slog igenom internationellt. Återigen var det radion som hjälpte till att sprida musiken. Den amerikanska radiostationen KDWB fick Look Sharp! av en utbytesstudent som varit i Sverige och succén lät inte vänta på sig.

I samband med att Marie blev cancerdiagnostiserad blev bandet inaktivt. Marie repade sig så småningom från cancern. Duon hade några små comebacks efter det men det var främst under 2009 som de gav sig ut på turné igen. De turnerade med paketturnén Night of the Proms och lockade stor publik. 2011 åkte duon ut på turné igen, en turné som skulle komma att döpas till The Neverending Tour. De har till dagens datum spelat för mer än 1,5 miljoner människor, vilket gör Roxette till en otroligt framgångsrik och viktig del av den svenska musikhistorien.